Omekšivači vode serije Compact - idealni za rešenje svih problema sa kamencem u Vašem domaćinstvu!

Omekšivači vode manjih kapaciteta namenjeni za prečišćavanje vode u domaćinstvima.

Poručite odmah preko našeg WEB shop-a!

Kakve probleme pravi upotreba tvrde vode u domaćinstvu?

- naslage kamenca u cevima, bojlerima i svim uređajima u kontaktu sa tvrdom vodom
- ostaci kamenca na čašama, posuđu, tuš kabinama, staklima, itd...
- tvrda voda ostavlja fleke, naslage i kamenac na sudoperama, lavaboima, kadama...
- grubi peškiri i odeća su posledica pranja u tvrdoj vodi
- veća potrošnja sapuna, deterdženata i drugih proizvoda za čišćenje posledica su upotrebe tvrde vode
- kod pranja u tvrdoj vodi, efikasnost deterdženata i prašaka je smanjena, što znači povećanu potrošnju. Kako se kamenac taloži na vlaknima veša za pranje, ona gube svoju elastičnost i mekoću i na kraju se dobija opran veš koji je grub i neprijatan na dodir.
- tvrda voda znatno povećava troškove električne energije. I najmanji talozi kamenca u bojlerima i drugim uređajima mogu da dovedu do 20% veće potrošnje električne energije.
- oko 20% su veći troškovi sapuna, šampona, raznih deterdženata kada se koriste sa tvrdom vodom.

Rešenje za tvrdu vodu su omekšivači vode

Omekšivači rade tako što voda kroz uređaj protiče preko katjonske jonoizmenjivačke mase. Jonoizmenjivačka masa u sebi sadrži jone natrijuma koje zamenjuje jonima kalcijuma i magnezijuma (koji čine tvrdoću vode) iz vode i vezuje ih na sebe. Ovaj proces uklanja jone koji čine tvrdoću vode i zadržava ih na jonoizmenjivačkoj masi. Nakon potrošenog proračunatog radnog kapaciteta omekšivača vode (količine vode koju omekšivač može da omekša), jonoizmenjivačka masa mora da se regeneriše zasićenim rastvorom soli. Tokom regeneracije se vezani joni kalcijuma i magnezijuma istiskuju iz mase i zamenjuju jonima natrijuma. Proces regeneracije je potpuno automatski i nakon regeneracije omekšivač ponovo može da proizvede proračunatu količinu omekšane vode.

Jedina obaveza korisnika je povremeno dosipavanje tabletirane soli u omekšivač.

Glavne karakteristike omekšivača vode serije Compact

Serija omekšivača COMPACT je izvedena tako da je sam omekšivač smešten u posudu koja istovremeno služi i kao solanka, odnosno rezervoar tabletirane soli. Ovakva varijanta se odlikuje manjim zauzećem prostora u odnosu na klasičnu varijantu kod koje su omekšivač i solanka posebne jedinice.

Logix 762 je mikroprocesorski kontroler čitave palete Autotrol–ovih omekšivačkih upravljačkih ventila. Služi da obezbedi potpuno automatski rad i regeneraciju omekšivača. Upravljački ventil preko ugrađenog merača protoka prati potrošenu količinu omekšane vode i obavlja potpuno automatsko upravljanje radom i regeneracijom omekšivača.

U toku redovnog rada omekšivača na njegovom displeju se smenjuju podaci o trenutnom protoku vode kroz uređaj i preostalom kapacitetu do regeneracije. Izveden je od najkvalitetnijih komponenata koje se mogu naći na tržištu što rezultuje dugogodišnjim i pouzdanim radom.

 
 

Tehničke karakteristike omekšivača vode serije Compact

Tip omekšivača tip
tanka
max. radni protok
(l/h)
dimenzije tanka
(mm)
zapremina tanka
(l)
zapremina ispune
(l)
           
Compact 1017 10 x 17 600 257 x 436 16,8 12
Compact 1035 10 x 35 1500 257 x 903 38,9 30